„Od ziarenka do bochenka”
Uczniowie klasy trzeciej bardzo ciekawie i aktywnie spędzili cały dzisiejszy dzień. Mogli zobaczyć jak z rozczynu powstaje zaczyn i jak wyrabia się chleb. Dowiedzieli się, kiedy i co można do ciasta dodać. Sami wsypywali mąkę, dodawali płatki, pestki dyni, słonecznika, siemię lniane i sezam. Potem podziwiali Panią Zosię, która pieczołowicie wyrabiała ciasto, to długa i ciężka praca. W piecu buzował już ogień, rozpalony z drewna jodłowego. Gdy ciasto rosło uczniowie przygotowywali przyniesione przez siebie produkty do wykonania zdrowego śniadania. Obierali jajka, ogórki, kroili pomidory, paprykę, cebulę, szczypiorek, a wszystko bardzo ekologiczne zebrane w ogródku. Każdy z apetytem zjadał kolorowe kanapki ze świeżego chleba popijając pysznym, truskawkowym kompotem. Potem dzieci wałkowały ciasto na podpłomyki i kołacze. Smakowite zapachy unosiły się w całym budynku i na polu, gdzie zajadaliśmy się wspaniałymi kołaczami i podpłomykiem. Zadowoleni i najedzeni, każdy z kawałkiem świeżo upieczonego chleba wróciliśmy do szkoły.