„ Gotować każdy może …”
„ Gotować każdy może …” – pod takim hasłem odbyły się zajęcia kulinarne w klasie drugiej, które przeprowadzili szef kuchni restauracji „Meat Me” w Limanowej Krzysztof Kaim wraz ze swoim kolegą z pracy Łukaszem Smagą. Dla dzieci była to super przygoda podczas, której nikt się nie nudził. Zajęcia rozpoczęliśmy od wysłuchania przepisów BHP, panowie w zabawny sposób poinformowali nas jak należy zachowywać się podczas przyrządzania posiłków w kuchni, co możemy zrobić sami, a czego lepiej nie włączać bez pomocy dorosłych. Następnie podzieliliśmy się na dwie grupy, otrzymaliśmy wydrukowany przepis na makaron i mieliśmy spośród przygotowanych produktów wybrać te, których potrzebujemy. Większość dzieci po raz pierwszy samodzielnie rozbijała jajka i oddzielała białko od żółtka, nie było to łatwe, ale po kilku próbach wszystko stawało się proste. Każda grupa z przyrządzonego i schłodzonego ciasta wyczarowała mnóstwo makaronu. Samodzielnie pokroiliśmy mięso i brokuły, z których wykonaliśmy pyszny sos. Chłopcy mieli trudne zadanie przy którym się popłakali. Obierali i kroili cebulę. Gdy w sali pięknie pachniało smażoną cebulką, mięsem i innymi warzywami, dzieci zajęły się deserem. Do dużej misy pokruszyły kilka czekolad, dodali masło i mieszali to w kąpieli wodnej. W tym czasie inni ubijali słodką śmietankę i żółtka z cukrem. Potem to wszystko połączyli, przelali do kubeczków i włożyli do chłodni. Nawet nie zauważyliśmy jak nasi kucharze podali nam wykwintnie przyrządzony makaron, którego nazwę trudno było zapamiętać. Porcje były ogromne, ale zjedliśmy je z wielkim apetytem, gdyż tylko pusty talerz dawał przepustkę do otrzymania deseru. Ten dzień był wyjątkowy, dużo się nauczyliśmy, a nasze brzuchy długo były pełne. Dziękujemy bardzo panom Krzysztofowi i Łukaszowi, profesjonalistom , którzy wszystko wykonywali z wielką pasją i z zaangażowaniem. Życzymy im dużo sił i sukcesów w dalszej pracy.