KULINARIA Z KRAINY POD ZIELONYM WIELORYBEM
TRADYCYJNIE, SMACZNIE I ZDROWO!
Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kostrzy i Sadku od czerwca 2016 roku realizuje projekt pod nazw?: „Kulinaria z Krainy pod Zielonym Wielorybem”, który finansowany jest z programu FIO „Małopolska Lokalnie”. Dzięki realizacji projektu Stowarzyszenie pozyskało dofinansowanie w kwocie 5000,00 z?, wnosząc ponadto wkład własny finansowy i niefinansowy w kwocie 1140,00 z?.
Z pozyskanych środków zakupiono naczynia stołowe: talerze, sztućce i garnki, które są wykorzystywane podczas organizowanych cyklicznie warsztatów kulinarnych promujących i upowszechniających sporządzanie i wykorzystywanie na co dzień tradycyjnych potraw regionalnych.
W okresie od lipca do września 2016 roku przeprowadzono warsztaty kulinarne dla uczniów Zespołu Szkół Publicznych w Sadku – Kostrzy , uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej z Krakowa oraz pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Szczyrzycu. Podczas prowadzenia warsztatów kulinarnych prowadzący zajęcia z wykorzystywali tradycyjny pieca kaflowy do pieczenia chleba i gotowania potraw. W harmonogramie zajęć było gotowanie tradycyjnego żuru, kaszy razowej z mlekiem, grochu z kapust? oraz wyrabianie i pieczenie placków na sodzie, kołaczy z serem i chleba.
Celem tych zajęć jest przekazanie uczestnikom tradycyjnych metod i technik przyrządzania zdrowych, wiejskich potraw. Uczestnicy warsztatów pod okiem instruktorów samodzielnie przygotowywali tradycyjne potrawy, które potem wspólnie razem degustowali i zestawiali w dania obiadowe z deserem
Podczas warsztatów korzystano z naczyń, które zostały zakupione w ramach projektu dofinansowanego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich –Małopolska Lokalnie.