Szkoła Podstawowa
im. Jana Pawła II
Sadek - Kostrza w Sadku

KULINARIA Z KRAINY POD ZIELONYM WIELORYBEM

  photo logo3_zpsweu71a6a.png  photo logo2_zpsvkq3ksyb.png

TRADYCYJNIE, SMACZNIE I ZDROWO!

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kostrzy i Sadku od czerwca 2016 roku  realizuje projekt pod nazw?: „Kulinaria z Krainy pod Zielonym Wielorybem”, który finansowany jest  z programu FIO „Małopolska Lokalnie”.  Dzięki  realizacji projektu Stowarzyszenie pozyskało dofinansowanie w kwocie 5000,00 z?, wnosząc ponadto  wkład własny finansowy i niefinansowy w kwocie 1140,00 z?.

Z pozyskanych środków zakupiono naczynia stołowe: talerze, sztućce i garnki, które są wykorzystywane podczas organizowanych cyklicznie warsztatów kulinarnych promujących  i upowszechniających sporządzanie i wykorzystywanie na co dzień tradycyjnych potraw regionalnych.

W okresie od lipca do września 2016 roku przeprowadzono warsztaty kulinarne dla  uczniów Zespołu Szkół Publicznych w Sadku – Kostrzy , uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej z  Krakowa  oraz pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej  w Szczyrzycu.   Podczas prowadzenia warsztatów kulinarnych prowadzący zajęcia  z wykorzystywali  tradycyjny pieca kaflowy do pieczenia chleba i gotowania potraw. W harmonogramie zajęć było  gotowanie tradycyjnego żuru, kaszy razowej z mlekiem, grochu z kapust?  oraz wyrabianie i pieczenie placków na sodzie, kołaczy z serem i chleba.

Celem tych zajęć jest przekazanie uczestnikom tradycyjnych metod i technik przyrządzania zdrowych, wiejskich potraw. Uczestnicy warsztatów pod okiem instruktorów samodzielnie przygotowywali  tradycyjne potrawy, które potem wspólnie razem degustowali i zestawiali w dania obiadowe z deserem

Podczas warsztatów korzystano z naczyń, które zostały zakupione w ramach projektu dofinansowanego ze środków Programu  Fundusz Inicjatyw Obywatelskich –Małopolska Lokalnie.